Min kusin rider min häst!

Rubriken säger allt? :)

dagens ridpass!

Min kusin följde faktiskt med och red idag!
Hennes pappa är inte så intresserad av att hon rider eller är i närheten av hästar men hon tycker ändå det är roligt så därför är hon med mig lite ibland :)
Hon har ridit tidigare ponnysar jag haft men aldrig ridit något seriöst eller på ridskola och så ;)
Idag fick hon rida lite på Sessan så blev ett ganska lugnt pass.
Jag stod på marken med kameran men satt upp en gång för att visa Hanna lite hur och vad hon ska tänka på.
För att vara nybörjare så är hon faktiskt väldigt duktig, idag lärde hon sig även rida lätt och det såg ut att gå super i slutet. Det blev alltså ett skritt pass med lite småtrav :)
Sessan verkade ganska lat idag och inte alls på humör heller (hon brunstar dessutom) så jag tror det passade bra med ett lugnare pass.
Imorgon ska hon troligtvis vila och även på söndag. Tror hon behöver det faktiskt så kommer åka ut på kvällarna, mocka och grejja och bara ta in henne :) Eventuellt tar jag henne på en fotorunda någon av dagarna kanske?
Bilder kommer antingen senare ikväll eller eventuellt imorgon!

Bella och Fågel

Ja, Hästen heter Fågel. Egentligen heter hon Nattfågel XX men kallas Pippiknasfågel :)
visst är det sött? ;)


Här är i alla fall lite bilder från när jag fotade Bella när hon Red Pippin :)















hemklickat!

Nu har jag klickat hem lite saker från börjes eftersom det är billigast där.
Klickade hem ett paket med blindbrodd, ett paket isbrodd, hästgodis och nya boots :)

broddarna var ju verkligen ett måste då jag har fått låna broddar nu, mina broddar sedan tidare var så rostiga så nää. Men nu är iaf broddarna på väg. Och när jag och pappa var och köpte boots så var det i lite av akutläge. tyvärr fanns det bara stl s och xl kvar så vi fick ju köpa det. S kan hon ha på frambenen, bak får hon annars skav och xl kan också bara sitta fram för sitter dom bak så åker dom av och idag lyckades hon göra sönder en av hennes boots fram så jag har alltså bara dom stora bootsen kvar + en liten.
Nu har jag beställt 6 i rätt stl, medium, och då får hon på sig 4 st boots + att jag har två extra :)
Anledningen till att jag beställde på börjes är för att bootsen är nästan likadana som på hööks.
Jag har haft boots från bägge ställen och det har varit samma kvalité förutom att börjes kostar 45 kr/par och hööks kostar 99/par så tycker det var ganska bra gjort av mig nu :)
Broddarna från börjas funkar galant och hästgodis blev bara lite extra!





En sak ni verkligen inte vet..

Tänkte skriva om en ganska rolig sak som hände när jag provred Sol.
När jag provred henne ramlade jag av.. Tro det eller ej men det gjorde jag, men vi hoppade en oxer pch så fick hon bakbenen i mellen bakbommen och fick typ ''panik'' och började bocka direkt när vi landat och då flyger jag ner i i backen.
Och ändå köpte vi henne, nej men hon var verkligen hur snäll som helst när jag provred henne, det ''klickade'' verkligen mellan oss. Jag ångrar mig inte att vi köpte henne, för hon har verkligen lärt mig än massa, och jag det känns så underbart när jag rider henne! :')
En häst jag verkligen älskar över allt annat!

Det är ju klart att jag älskar mina andra hästar också det är inte de, men Sol är så speciell på något sett <3



Foto: Amanda Nordh


Ridsporten

Källa : http://www.hastmagazinet.com/newsItem.aspx?id=41329

här nedan har jag sammanfattat texten som på sidan (länken ovanför). Jag har alltså skrivit av i princip fast kortat av då texten var ganska lång. Tyckte dock det var ganska intressant om hur stor ridsporten faktiskt är!

Ridning är en av Sveriges största ungdomsidrotter och en halv miljon svenskar rider regelbundet för att tävla, få motion eller som rekreation. Ridning ger bra motion och lär barn och unga god hantering av djur.

Hela 16 procent av dem som uppsökte en akutmottagning med skador från hästolyckor under 2008 blev inlagda på sjukhus för fortsatt vård och tre procent blev remitterade för fortsatt vård på annan klinik. Totalt ledde dessa skador till över 2 000 vårddygn under 2008. Tre fjärdedelar blev undersökta, behandlade och hemskickade.

– Detta tyder på att hästolyckor ofta är allvarliga och vi ser tyvärr ingen tendens till att antalet olyckor minskar. Ryttarens kunskap, rutin och erfarenhet har stor betydelse för olycksrisken, säger Jan Schyllander, styrelseledamot i Barnolycksfallsfonden.

Nästan två tredjedelar av skadorna uppstod genom att ryttaren ramlat av hästen eller genom att både häst och ryttare ramlat. En fjärdedel av skadorna uppstod genom att hästen sparkat, trampat, bitit eller klämt den skadade.

– Hästar är vanedjur och så länge de befinner sig i bekanta situationer i en känd, oförändrad miljö kommer hästen att vara säker. Det är i ovana situationer som hästen kan bete sig på ett sätt som man inte alltid kan förutse och det är då olyckor inträffar, säger Ulf Wilken, rikskonsult och säkerhetsansvarig på Svenska Ridsportförbundet.

40 procent av alla olyckor inträffar i eller vid ridhus eller andra anläggningar för hästar. En tredjedel på lantbruksenheter (hästgårdar), 15 procent i fri natur och 7 procent på allmän eller privat (enskild) väg.

Den vanligaste skadan hos dem som ramlat av hästen var krosskador eller blodutgjutning (38 procent) följt av fraktur (28 procent). Den tredje vanligaste skadan var stukning eller vrickning (12 procent). Hjärnskakning förekom i 11 procent av olyckshändelserna. De kroppsdelar som var mest utsatta var framförallt axlar och skuldror, knän och fotleder samt huvudet.

Goda råd till dig som rider:

Ridhjälm: Hjälmen kan se ut på olika sätt. Dess förmåga att tåla slag måste vara testad och godkänd genom CE-märkning. Ett fungerande hakband måste finnas. För att få rida hos klubbar som är anslutna till Svenska Ridsportförbundet måste en CE-märkt ridhjälm användas. Samma sak gäller vid tävlingar som anordnas av dessa ryttarföreningar.

Säkerhetsväst: Säkerhetsvästen är gjord av ca 2 cm tjocka, hårda polyesterplattor. Framstycket täcker nyckelbenen, bröstkorgen och ska sluta 2-3 cm under nedersta revbenet. Bakstycket skyddar från atlaskotan ner till svanskotan. Säkerhetsvästen ska vara CE-märkt. Säkerhetsvästen lindrar om ryttaren faller av sin häst genom att fördela trycket på en större yta av överkroppen, samma sak gäller om ryttaren skulle bli sparkad eller översprungen av hästen.

Ridstövlar: Stövlar eller kängor som är anpassade för ridning bör användas. De är oftast gjorda i läder och har alltid klack för att foten inte ska glida igenom stigbygeln och fastna. Vissa ridstövlar har stålhätta framme vid tårna för att skydda foten från eventuella trampskador, stövlarna är då försedda med en CE-märkning.

Säkerhetsstigbyglar: Säkerhetsstigbyglar räknas inte som personlig skyddsutrustning men ingår ändå i den utrustning som ryttaren kan använda sig av för att förhindra skador. Det finns olika varianter på säkerhetsstigbyglar men alla har någon utlösningsfunktion som förhindrar att foten fastnar i stigbygeln vid fall. Det är viktigt att stigbygeln är anpassad till den stövel eller sko som används, annars kan man fastna.

Glöm inte reflexer på dig och din häst!

som sagt, läsvärt! Källa : http://www.hastmagazinet.com/newsItem.aspx?id=41329




Pigga och glada hästar :')

Hejsan, jag och Sara har precis kommit in efter en mysig ridtur på Sol och Carro. Jag red Sol och Sara red Carro, jag och Sol tog våran första galopp tur efter skadan, och det kändes verkligen hur härligt. Fyfan vad underbart att äntlgen få rida henne ''normalt''. Eller jag ska ju ta det lite lungt i någon vecka till. Sen ska jag ta tag i henne.

Sol såg även så nöjd och glad ut när vi hade ridit klart, underbart att se att hon verkligen tycker det är roligt att vara igång igen. Jag vet att när hon bara fick stå under dessa månader har det inte varit samma häst, jag menar hon var tvungen att stå på box i nästan en månad, och det var något jag verkligen inte tyckte om. Att se henne ''lida'' för att hon inte fått gå ut med dom andra hästarna. Då har hon istället stått i boxen och hoppat och skrikit :(
Men nu är det över, vilket är sjukt skönt!



Jag älskar dig ;*



Första dagen hemma <3

Broddar och fläkskador

Tänkte skriva lite om det här med fläkskador och broddar då sker flest fläkskador under vinterhalvåret.

Nu t.ex. när det är så halt ute är det lätt att hästar får fläkskador om de går utan broddar, fläkskador brukar oftast bli väldigt stora och majoriteten får avliva sina hästar.

När en häst fläker sig så är det när benen går ut åt sidorna på alla håll, liknande att hästen går ner i spakat.
Detta gör då att musklerna tar skada och att det kan bli stora bristningar i leder och liknande.
I många fall så skadas bäckenet på hästen och det blir lätt frakturer vilket oftast leder till avlivning och i många fall direkt på plats.

Fläkskador är alltså väldigt farligt och man kan säga såhär, hellre en broddspark eller liknande än en fläkskada men helst undviker man båda två självklart.

Min häst går alltid i ensam hage förutom nu när hon gått med Sannas häst.
Eventuellt kommer kanske snart Blaze till vårat stall och då kommer han gå med Sessan men dom har gått tidigare och kommer super överrens då han är äldre och aldrig skulle sparka. hon är bossen över honom och han säger inte emot då han är van vid att äta längst bort och så :)

Min häst är broddad runt om och går istället med boots. Då två av hennes boots gått sönder så har jag blivit tvungen att ta av broddarna på hennes bakohovar men för att ändå minska risken så har hon på framhovarna.
Ska iväg och skaffa nya boots snarast så hon får på sig broddarna igen!





Sessans foderstatus :)



Sessan får hö, betfor,havre och musli dagligen. Mineraler och vitaminer självklart också. :)

Morgon:
hö - 3kg
betfor - 5 dl
havre - 3 dl
musli - 2dl

Middag:
hö - 4kg
betfor - 3 dl
havre - 1 dl
musli - en näve

Kväll:
hö - 4-5 kg
betfor - 5dl
havre - 4dl
musli - 3 dl


självklart ändras detta i mellan åt och även beroende på hur mycket hon är igång och om hon tävlar osv men såhär ser det ut just nu idag. :)


Dissar D:

Sandra Dissar


*Isiga paddockar och grusvägar - halt!

*kylan

* transporter som är enkelaxlade

*frusna torvbalar

*fruset vatten i hagarna


Allt detta förekommer nu under istiden. (förutom transporterna då).

Det vore så mycket lättare om det skulle vara sommar året om, okej att snön ligger men då kan det vara sol och varmt i luften så man kan ta världens härligaste bilder!

Vad tycker ni?


Häst : Carro  foto : jag

Hissar!



Nu är det faktiskt bara jag som hissar, står hoppryttarna men jaja, bilden var ju söt i alla fall :)
haha!

*Sessan är hemma och anmärker ingenting med sitt ben nu, troligtvis bara en sträckning! :)

*Eventuellt ska jag hyra ut Blaze till en annan i stallet vilket betyder att han kommer stå i samma stall som Sessan och bli riden av en liten flicka :)

*Sessan har numera 3 nya täcken!

*jag är supernöjd med tränset och schabraket + huvan från hööks! Lädret var riktigt fint och schabraket
såg jätte sött ut på lilla flickan (a)


Stallet nästa!

Precis vaknat, känns riktigt bra och vid midnatt ikväll är det nyår, kommer firas troligtvis med raketer och champagne! :)
Nu kör snart pappa mig ut till stallet och då ska jag skritta ut på min snuttis, blir någon travsträcka också.
Ska även planera lite med uthyrning idag och så, mer info kommer absolut! :)

Ni skulle fått bilder igår, riktigt dåligt av mig att det inte blev så men Bella hade inte tid att skicka och sedan skulle vi skicka ändå men så loggades hon ut och ja, ni förstår vinkeln ;)

Men ni står ut tills jag har fått dom, eller hur? :)
Tyckte i alla fall hon var riktigt söt på bilderna så kommer nog upp en del här så fort jag fått dem.
Tills dess kan ni få lite bilder från Sessan i hagen (här nedan) och tänkte även slänga upp ett inlägg
senare med lite bilder från när Bella red PippiknasFågel!

Sess ♥






















denna fina bild!

Denna underbara bild har en flicka vid namn Amica gjort till mig, visst är den fin? :)
Har inte riktigt lärt mig göra sådana än men får väl be min bror lära mig när han kommer hem
från thailand eller vad tycker ni? :)





kommentera!



Dagens ridpass..

Det blev bara Carro som fick gå idag. Red ju henne med graman, vilken häst jag hade helt underbart gick hon. Jobbade med ryggen och kämpade på även om det var jobbigt.
Jag och mamma mockade tillsammans, hästarna har nyspånat i sina boxar. Jag, mammi och Sara ska snart gå ut och ta in dom!

Onödigt inlägg men ändå, i morgon ska jag försöka blogga lite mer osv.

Vad står din ponny/häst på i boxen? :)

En fråga till er läsare

Skulle ni läsare tycka det vore roligt om jag tog kort på mitt stall och lägga ut det här på bloggen? :)

Sanna hissar

Jag ska hissa lite saker hade jag tänkt mig! ;)

* Tävlingarna börjar snart igen, ska bli sjukt roligt att komma igång riktigt med tävlandet. Satsa helhjärtat, kunna tävla Sol och Carro på samma tävlingar. Har ingen på g än men det kommer nog snart!

* Carro och Sol, dom är sjukt duktiga. Jag älskar dom mest, det är alltid så härligt att komma ut till stallet och mötas utav mina hästar. Ni är alltid så sjukt goa :')

* Snön, även om det är kallt osv så är det sjukt mysigt att rida i. Det är nog mycket ''skönare'' för hästarna också. Inte så smutsigt utan rent och skönt, inte så varmt heller för dom.

Jag vet inte vad jag mer ska hissa, har sån sjukt dålig fantasi :(



(tog en bild från google)

dagens ridpass!

Det får bli ett litet inlägg om dagens ''ridpass'' med Sessan :)

Sessan fick ju bara skritta idag för säkerhetsskull men tog en travsträcka på en rak grusväg och ingen som helst hälta någonstans, inte ens stelhet!
Kändes riktigt skönt, annars skrittades hon i ca en timma, Bella fick skritta lite en stund också medans jag fotade! :) Förövrig kändes hon ganska mjuk, tramsade lite med huvudet men och så men annars gick det super.
Imorgon ska jag skritta och lägga in lite mer trav och ska se om någon eventuellt kan fota!


Sessan får då självklart stå för bilden i sin nya huva :')



underbart!

Min häst är inte halt!
Som sagt troligtvis en sträckning eller så för hon anmärkte ingenting idag när jag sprang med henne :)
Någon är glad i alla fall (a)
Bella var med ute i stallet så vi skrittade lite på henne i paddocken för att fota lite och fota på hennes nya shabrak och huva! Hon såg ut som en liten tävlingsponny faktiskt :')
travade en liten sträcka på grusvägen och det var inga probelm, felfritt!

Bilder kommer senare, Bella och jag ska maila över lite då jag även fotade henne och hennes nya sköthäst lite också :)
Håll utkik efter bilderna! ;)

ett litet smakprov från dagen! :)








världens bästa Sessan!

Jag älskar dig tönthäst!♥







banhoppning - lydnadsträning

OBS: Detta har jag kopierat från min andra blogg och det är en lydnadsövning med mycket tänkande från ryttare och häst, ibland måste man träna på lägre höjder, lättare banor men med mer koncentrering på vägar,sits och koncentration! här är två banor jag tränat med mycket, Sessan fick även hoppa dessa mycket när hon skulle ''inhoppas'' och då tränade vi redan från början lydnad att hon får hoppa när jag ber henne!
Men även nu när hon är hyffsad på att hoppa så får vi tillbaka och rider igenom dessa. Man måste tänka nog på sina vägval!


Många hoppryttare gör felet att dom alltid tränar på komplicerade banor och direkt på höjder. I många lägen så glömmer då ryttaren grunden och det är där det slarviga kommer in och hästen kanske inte förstår precis vad man menar.
Tänkte ge er två finfina banor jag ritat i paint som jag blev tipsad om en gång.
 
Alla sträck är hinder, alltså inte bommar. Orkade inte rita något komplicerat.
är det ett sträck så är det enkelhinder, är det två så är det oxer.
1an till 2an krävs tänkande från ryttarens sida, här måste du komma rakt på 1an och göra en mjuk båge mot spåret för att sedan komma lite halft snett på 2an (hela hindret är lite vridet vilket gör det där snea).
Måtten är för stor häst men jag hoppade detta med b-ponny och fick in jämna steg fast ytterligare två galoppsprång.
1an- 3an hoppas i höger galopp och vid 4an så byter man till vänster och sedan hoppar man kombinationen.
Under dessa övningar måste man ha full kontroll över hästen, Blir den het/ börjar ta i bettet osv så lägg många volter!
Jag är jätte trött på alla volter men det hjälper!
Även om det är framför hindret, lägg en volt och stanna på volten tills du känner att du har full kontroll över hästen.
När du klarar denna banan utan problem och du är säker samt hästen klarar svängarna så kan ni börja på denna banan, den är lite mer komplicerad och jag skulle föreslå att på första banan använder ni vanliga hinder, inga vattenmattor osv.
Bana två, lite svårare, lite mer komplicerande - mycket mer tänkande från både häst och ryttare.

Här har vi nu lagt till ett hinder i mitten och ändrat hållet på oxrarna.
1an till 2an är väl inga problem vilket gör att du kan koncentrera dig på ridningen.
2an till 3an, ta ut på svängen och RUNDA 5an dom första gångerna du rider banan, vill du sedan göra det svårare så rundar du 6an.
3an till 4an... Inga problem? här har du ganska långt avstånd så för att inte trötta ut hästen för mycket då detta endast är träning så kan du sakta av till trav eller galoppera i ett lugnare tempo (beror på hästens kondition).
4an till 5an, tänk på grunderna då det är en vanlig kombination, tänk också på avstånden, jämna galoppsprång i bra tempo.
5an till 6an är en ordentlig båge, Aktiv ytterskänkel och håll emot med inner och rama in hästen på hindret.
Ner och runda 4an och åter igen ta den krångliga bågen mot 7an.
För att detta ska bli ytterligare lite svårare så skulle jag själv som ryttare sätta blomkrukor vid hindret i mitten och någon stark färg på bommarna, alternativt plank.
På 7an skulle det vara en vattenmatta under oxern då det är sista hindret och som ryttare brukar man oftast gasa lite extra vilket du i princip inte kan här med tanke på bågen.
Annars vanliga hinder, kanske några konor under en oxer eller så?
Designa lite själva ;)
Detta har jag tränat väldigt mycket redan i början av min ryttarkarriär men även nu tränar jag på höjder så som 70-80 på dessa banor då man tänker och dom flesta hästar brukar bli aktiva, mjukna och tycka det är väldigt roligt så detta är något jag rekommenderar varmt! ;)

bilder på Sessan nummer 2.

Här kommer fortsättningen på bildbomben igår!




























Vi gick ju som sagt ut på promenix en stund också så här är lite bilder från våran
myspys-promenad!




















Glöm inte att kommentera!







Foderstat..

Jag tänkte skriva om vad Sol och Carro äter för mat!

Carro-
Morgon: 0,5 kg havre 0,5 kg betfor 4 kg ensilage
Middag: 4 kg ensilage
Kväll: 1 kg havre 1 kg betfor 6 kg ensilage

Sol-
Morgon: 0,5 kg havre 0,5 kg betfor och 4 kg
Middag- 4 kg ensilage
Kväll: 1 kg havre 1 kg betfor och 8 kg ensilage

Det skiljer sig inte så mycket mellan deras mat just nu. Men maten varirerar beroende på hur mycket dom rids och ifall dom tävlar mycket osv..

Hur mycket äter din/eran häst? :)




godmorgon alla skitungar!

Nej rubriken var elak, ni är dom sötaste som finns!
Nu har jag äntligen tagit mig upp ur sängen och gått hela två meter, hämtat datorn och tillbaka i sängen för att kunna skriva ett ynka blogginlägg :o
Förstår ni hur mycket jag offrar för er bara under en morgon? Menmen, kände mig snäll iaf...
HAHA, nej men, om en stund ska jag upp och klä på mig så ska jag direkt bort till stallet och min älskade häst.
Får se hur det är med henne idag och jag ska även rida min lilla pojkeplutt Harry idag!
Ska ut och skritta honom en runda, blir väl typ ''arga tanten'' på drygt en timma ungefär tror jag :)

''Arga tanten'' är en ridväg på små grusvägar och anledningen till namnet är för att man rider förbi
ett hus där en tant bodde tidigare, För ett par år sedan så satte hon upp en skylt där det stod ''ridning förbjuden'' på vid sin gård och då ringde stallen runt omkring till polisen och frågade hur det var eftersom det var en allmän grusväg och polisen sa att hon inte har tillstånd att sätta upp den skylten och att vi får rida där ändå men när några red förbi där blev hon sket sur och rusade efter hästarna med krattor eller vad det var, liknande med vassa spetsar på.
så gjorde hon ett antalt gånger men nu de senaste åren har det inte varit något där dock. Hörde dock något om att mannen som bodde där med henne hade avlidit och att hon hade en ny men att hon flyttat till honom och endast är där då och då, tror dock det kan stämma då det inte är tänd i huset lika ofta och bilen är bara hemma då och då, ganska sällan ^^

Menmen, det var i alla fall en liten förklaring på namnet så ni förstår säkert ;)
Annars ska jag väl göra dagliga sysslorna, mocka, göra foder och bara myspysa med min söta älskling!

Bloggningen blir väl halvkass, kommer nog mest blogg i eftermiddag då jag är i stallet hela förmiddagen :)
fast det står ni ut med, right? :*



Mycket att göra idag..

Hejsan alla söta bloggläsare!

Idag har jag ganska mycket att göra, men ska föröska blogga så mycket jag kan osv..
Men idag ska bägge gå, sen får jag se om jag mpckar själv eller om jag och mamma gör det senare på kvällen. För vi ska nämligen åka till Överby, så jag måste vara klar till klockan 2 med att ha ridit.
Jag har även utsläppet idag, för mamma ville börja jobba lite tidigare och då var jag gullig och kunde ta och släppa ut dom. Behöver ändå komma upp, inte ligga och dra mig hela tiden..

Har inte så mycket mer att säga mer än att jag bloggar när jag får tid osv..



trött krabat

Usch va trött man kan vara egentligen!
Har nog aldrig varit så trött och ändå gör jag inget speciellt på dagarna, tar hand om hästen och sedan ligger och slappar men idag slog det mig svarslöst.
Jag är verkligen hur trött som helst och klockan är dryga halv 12, förstår inte riktigt, vill inte vara överrens
med min hjärna men jag får väl stå ut (?).
Detta blev ett lite onödigt inlägg men jag ville bara säga godnatt till alla er söta läsare som sitter där hemma och just nu kikat in på våran blogg!
Ni är väldigt dåliga på att kommentera dock men vad jag förstått av en kompis så har det varit lite svårt att kommentera i jämna mellanrum? Det är väl något knas med blogg.se men fortsätt ni imorgon så blir lilla Sandra superglad :)
Så fort Sessan går att rida på igen så ska jag troligtvis rida till ridhuset med någon kompis och låta filma medans jag visar lite enkla övningar med hinder för att få hästen lydigare och stanna ''under'' dig!
Det kan bli när som helst egentligen, kanske till och med lånar en annan häst men någon gång kommer det upp i alla fall :)

Men i alla fall, godnatt alla söta läsare och glöm inte kommentera!


Sessan står för bilden!

Tv-serier

Något jag älskar göra på vardagskvällar när skolan är under dagarna är att kolla på olika serier på tv'n!
Jag älskar dom här Ncis och typ Csi och alla dom när dom utreder mord och så, man fattar ju alltid brottslingen innan dom gör det och jag känner mig så smart i dessa lägen :')


Han där Gibbs är ju riktigt läcker egentligen, om man ändå var 40 år :')
Och sen det att han framställs så himla smart, tänk om killar i världen verkligen vore så smarta? :)

Vilka serier kollar ni på? ;)


ponny/stor häst

Jo, nu vill jag veta vad ni tycker!
Tar några sekunder att klicka i ditt svar och det uppskattas!
Släng gärna in en kommentar också (a)




Vilken kategori ser denna krabat ut att tillhöra? döm utifrån bilden!







Ett tips till er som rider när det är kallt.. och inte vill frysa om fötterna

Ville bara dela med mig utav mitt tips ;)

Man blir ju pfta kall om fötterna när man rider, men inte om man har plaststigbyglar. Eller lite kallt blir det ju men inte lika mycket som det blir när man rider med stål. Jag rider med plats och tycker det är super, dessutom är det snyggt också! :)
------------------------

Ridningen idag, gick ganska bra. Carro fick inte gå på gärdet, eftersom att hon haft en minivla ville jag inte rida henne trött första dagen. Utan istället busade vi lite, vilket Carro verkligen uppskattade. Hon bockade och hade sig :')
Sol tyckte nog också det var roligt att få bli riden igen, hon gick hur fint som hellst, travade och skrittade henne mest. Fast på hemvägen var det mer fötter i luften än på backen. Buuuse :D


Exakt dom har jag på min sadel :)

Bilder på Sessan!

Så, nu är äntligen bilderna färdiga.
Det var många fler må ni tro men eftersom det tar en hel del tid att ladda upp på blogg.se så har jag valt ut några. Anledningen till att bilderna kan vara suddiga och så är det att det började bli mörkt så jag har redigerat dit så mycket ljus som möjligt. Lägg märke till att hon ser ut som en liten ponny trots att hon är stor häst :)

Enjoy! och glöm inte kommentera!





































Kanske kommer ytterligare några fler ikväll eller imorgon om jag orkar lägga upp!



Sessan, halt

Sessan blev ju som sagt halt, troligtvis i hagen men jag tror fortfarande inte hon är riktigt halt utan har en sträckning eller liknande.
Idag gick jag ut en promenad med henne på ca 35 minuter och jag kollade henne även i trav på en raksträcka och det var väldigt lite men det fanns där. Hon är alltså inte farligt halt. Inte än iaf ^^
Men som sagt, så som hon springer i hagen så kan det vara en sträckning och hon har aldrig varit riktigt halt tidigare så ja, vem vet :)
Imorgon ska jag kolla henne igen, om hon inte haltar så skrittar jag kanske ut eller i paddocken och om hon fortfarande visar lite så leder jag henne på en promenix!

Sitter just nu förfullt och redigerar bilder, dom kommer om en liten stund så håll utkik!





ett litet smakprov, dock syns inte knopparna här (a)


Fototime med Sessan!

Tog ut Sessan i paddocken förut en stund i det nya tränset och fotade, glömde ställa in kameran ordentligt så bilderna blev lite sådär men kommer nog bli bra efter lite redigering och då kommer det upp en minibildbomb här på bloggen!
Var även ute och skrittade Harry i 40 minuter, jätte härligt. Barbacka och allt fast han var otroligt pigg verkligen men efter att jag sa till han ordentligt så gick det bättre :)

Jag älskar fota hästarna i snön, en härlig känsla eller vad tycker ni? ;)

Varför just Sanna? :)

En kompis frågade mig på msn, eftersom det var jag som letade först efter någon att starta blogg tillsammans med, varför jag frågade just Sanna.

Jo, jag tänkte skriva lite om vad just jag tycker om Sanna, förr eller senare kommer hon ändå få reda :( nej men! haha!
Men i alla fall, Sanna och jag har varit vänner väldigt länge, hon är världens bästa verkligen.
Sanna är en person som bryr sig om folk i sin omgivning, Hon är så sjukt snäll och omtänksam.
Hon är en person som alltid finns där, som alltid lyssnar och skriver. Hon är personen som skriver
''finns ♥ '' men som faktiskt menar det.
Hon är en person jag kan prata med om precis allt, varje minsta lilla sak så är det hon som får reda på det.
Jag har svårt för att lita på folk men Sanna, hon tvekar jag inte ens för.
Det är en sjukt fin tjej vi snackar om, en tjej som är helt underbar inifrån och ut.
Hon är speciell, hon är min bästa vän, hon är min fru och syster ♥





B-ponny till salu ;)

Mitt lilla snuttegull är nu till salu efter många om och men.
Amazing B Blaze som han heter är en otroligt charmig liten ponny som älskar att bli ompysslad, han älskar barn och är alltid arbetsvillig!
En ponny som gör precis allt för sin ryttare oavsätt om ryttaren är 4 eller 15 år gammal så tar Blaze hand om personen på ryggen väl. Detta är en ponny att lita på, en ponny i alla lägen som är 110 % säker i all hantering.
Han har fart men är inte het och man har ändå kontroll över honom, han stannar så fort du tar i tygeln och lyssnar bra på hjälperna.
Han har ett ruggigt snyggt steg och lyfter bra på fossingarna när han hoppar :)
Han hoppar helt utan problem, han tar enkelt och lätt höjder, och han hoppar precis allt.
Han är okomplicerad överallt verkligen, finns nästan inget negativt om denna ponnyn.
Hemmet är verkligen viktigare än priset, Han har flera år kvar att ge och han vill vara på banan livet ut, han älskar det.
En perfekt ponny för ett barn, dom första tävlingarna. En underbar förstaponny som man blir kär i!









Som ni ser är jag för lång för honom, (otroligt för lång), så när jag red här var det liksom tjugo minuter och bara fota lite snabbt för annons.

Snabb info:
fullständigt namn : Amazing B Blaze
smeknamn: Blaze
född: 1992
ras : Welsh

Hemmet är som sagt viktigare en priset men han kommer inte skänkas bort.

Vet ni någon som letar ponny, här har ni en kanonponny med flera år kvar att ge!

kontakt - [email protected]


Mina mål 2011

Mina mål 2011

Mina och Carro´s mål:

* Försöka kvala till SM, med rätt hjälp och stöd från min familj kan det nog gå. Jag ska såklart satsa på att göra det. Iallafall inomhus SM ;)

* Starta 130-135 i vår

* Kanske starta en dressyr tävling (!). Men rätt hjälp från min tränare kan det gå. Bara jag vill och sammarbetar med henne funkar det riktigt bra i dressyren.

Mina och Sol´s mål 2011:

* Föröska kvala till inomhus SM

* Att komma ut på tävlingar till våren igen, att det ska gå bättre än innan.

* Starta 130-135 till sommaren

*Försöka starta en dressyr tävling med henne också, vi får se.


Har mer mål men det är dom jag tycker var ''intressanta'' att skriva om :)




Snart går jag ut och rider

Sandra har precis hämtat Sessan, så nu äter mina pollar lunch och jag tjockar i mig godis.. Men ska snart gå ut och rida, så får passa på att skriva lite här på bloggen.
Visst har jag varit aktiv nu? ;)

Men iaf, idag är det grymt fint väder att rida i, inte så jätte kallt och solien skiner. Helt underbart. Ska även försöka ta kort på lite saker jag vill sälja, så finns det något intressared av en massa häst saker är det bara att kommntera!
Ska försöka blogga om lite olika saker senare, men jag har en sån dålig fantasi. Får prata med Sandra så kanske hon kan tipsa mig om lite saker ;)



Carro, fotograf: Sandra

Dressyrmupparna, en blogg om dressyr eller muppar (?)

Http://Dressyrmupparna.blogg.se är två superhärliga tjejer som driver bloggen, Linn Ingvardsson och Ingrid Skoog. Dom skriver om sin vardag med deras hästar och som dressyrryttare!
Dom har bra update och tipsar mycket om olika ämnen och utrustning etc.

Värt att kika in en sväng! tar inte så många minuter eller hur? ;)



Linn Ingvardsson är en väldigt söt tjej men en otroligt charmig liten häst!
Tidigare ägde hon en ponny som hon tävlade både dressyr och hoppning med, han hette Philiac, efter
ett tag köpte hon även en till ponny, Brave heart som dom flesta vet vem det är ;)
Även honom tävlade hon både dressyr och hoppning med, hon tävlade även FEI's lagtävlansprogram med Braven i höstas.
Sedan sålde hon Philiac och nu har hon även sålt Braven, Hästen hon har kvar heter Cupido och är under inridning. Dom har precis tagit sin första galopp och det är en lättlärd kille må jag säga ;)
Linn verkar vara en väldigt personlig tjej, härlig utstrålning!



Ingrid Skoog är en härlig person med mycket skratt och humor i!
Hon köpte en ponny som heter Claudia, en otroligt charmig ponny verkligen.
Från början var det svårt för Ingrid och Claudia att ta sig fram, från flera håll sades det att
ponnyn var omöjlig men tur som det var lyssnade inte Ingrid utan fortsatte kämpa med ponnyn!
Detta gjorde även att dom står där dom är idag, dom har kommit långt och är ett underbart ekipage som
passar helt utmärkt tillsammans!



Båda dessa tjejer skriver otroliga inlägg och Jag har dom på bloglovin och följer dom varje dag ;)
Kika in, ni lär inte bli besvikna!

Frågestund? :)

Kan fårga med Sandra om vi kan ha en frågesyund. Elle vad tycket ni? :)



ont om tid..

Hejsan alla sötaläsare!
Idag ska jag försöka blogga så mycket som möjligt, kommer kanske ha lite dåligt med tid att skriva på men ska ju somsagt försöka!
Idag ska jag rida två pollar, det får bli Sol och Carro, Sol håller jag ju på att sätta igång så får nästan bara trava. Men hur lätt är det på en häst som inte gått på 1-3 månader bara för att hon har varit skadad. Carro ska få jobba rikitgt idag, måste komma igång lite innan onsdag nästa vecka. Då är det nämligen kurs för Anna.
Sol kommer jag nog skritta på vägen kanske trava om det inte är förjäkla halkigt. Carro därimot ska få gå på gärdet och bekännafärg ;)

Det kommer nog komma lite information om Carro och Sol i ett inlägg sen, eller vad tycker ni? :)

Men ska försöka bloggga så mycket som möjligt ;)



Jag och Sol :)

hopp ur huset...in i bilen

Nu ska jag skynda mig, snabbupdate liksom, ska ut i bilen bums!
Nu åker vi och hämtar hem min Prinsessa! ♥

tyckte bilden passa in lite, dock suddig men ni står ut, right? ;)



upp och iväg ===>>> halt häst?

Gött att man går upp tidigt varje dag och gör nytta medans ens familj sitter i thailand och solar,badar och har det allmänt skönt. Det känns super! ;)

Nu är klockan strax efter 10 och jag ska ta på mig lite kläder och grejja lite.
Om en stund ska vi åka och hämta transporten och sedan åker vi och hämtar hem min lilltös! :)
Var i stallet igår och fixa med boxen och tog in lite torv så det tinar. Ska strö in det imorgon och så.

Men i alla fall, snackade med Sanna förut, Hon skulle ju rida Sessan en stund åt mig idag eftersom jag hade lite ärenden att fixa och det var först inga problem men när dom skulle trava lite och då började Sessan markera lite med höger fram.
Med tanke på hur mycket Sessan springer i hagen nu och att hon är brunstig så kan hon ha sträckt sig eller att det bara är en träningssak.
Imorgon tar vi ju som sagt hem henne och då kommer jag springa lite med henne, markerar hon då så leder jag henne på en runda och fotar men om hon inte markerar så kommer jag skritta en runda och känna på henne.
Det är verkligen inte roligt om hon blir riktigt halt nu när det bara är jag och pappa hemma och har fullt upp och så. Inte för att det hade varit bättre annars heller men ni förstår poängen, vi har inte tid för att flänga till åby men om vi skulle behöva så gör vi det självklart.
Men Sessan har aldrig varit riktigt halt tidigare, hos mig hade hon träningsvärk en dag och markerade i traven men efter två dagar var hon precis som vanligt och så så jag misstänker att hon sträckt sig eller något liknande.

Jag får väl fjäska med Lina om jag kan rida Harry lite om inte hon ska rida, det brukar inte vara någon fara och jag brukar hjälpa henne med honom när hon inte hinner samt det att jag brukar få sköta hoppningen :)
Tanken är att kanske få ut Harry på någon lokal när han blir lite trimmad igen. Han är ju inte typen av hopphäst men han kan hoppa och han tycker det är riktigt roligt! :) Han är 5 år, snart 6 och under första gången han hoppade med ryttare över höjden på 50 cm så var det med mig och då hoppade vi 80 -90 och andra gången vi hoppade så var det 90 -1 m så han kan allt :)

Här har ni två söta bilder på Harry ;)






Några tävlingsplatser jag gillar att vara på

Jag har ju varit på ganska många ställen och tävlat på (hihi) ;)

Tänkte iallafall skriva om lite klubbar jag varit på, kanske har jag varit på eran klubb? ;)

Grevagårdens Ryttarförening:
Verkligen hur fin anläggning som helst. Mycket bra underlag, fast och bra släpper inte alls utan håller sig bra.
Trevlig personal som alltid är framåt och glada- så det ska vara. Det som är jobbigt är att det är långt att gå till trnsporten, det blåser alltid väldigt mycket där. Lite dyrt i kaffeterian men det går.
Betyg: 4 utav 5

Säffles ridklubb:
Verkligen hur mysig klubb som hellst, det är en liten klubb men gör verkligen allt för att få vara med i ''toppen''. All personal är så underbart goa där, alltid glada och grattar om man blivit placerad. Sånt blir man så glad av, det gör så att man bara vill åka tillbaka dit igen, igen och igen.
Dock är paddocken ganska liten och lite ''tung'', men sköter dom den riktigt så funkar det. 
Betyg: 3 utav 5

Närk Ridklubb: 
En klubb jag har tävlat på ganska mycket. Det är en klubb som är helt OK, ganska trevligt folk. Trevlig och fin utebana. Den är ju relativt nybyggd så den är sjukt ''go'' att rida i. 
Det är en klubb jag rekomenderar att åka till om ;)
Betyg: 3 utav 5

Trollhättans fältrittklubb:
Det är en relativt stor klubb, 1 stort ridhus och ett lite mindre. Bra underlag, kan bli lite tungt uppe i hörnerna annars är det bra. Fin läktare, nybyggd fin kaffeteria. Trevlig personal, glada och goa. Jag tycler verkligen om den klubben inte bara för att dom har bra underlag, rolig personal utan för att dom verkligen jobbar för sina tävlande. Ibland känns det som om dom tar oss tävlande som en stoor familj vilket är väldigt mysigt. Dom är noga med att vi tävlande ska ha det bra osv!
betyg: 5 utav 5 helt klart ;)

Är någon utav dessa klubbar eran klubb? :)





Vem är jag?

Hejsan, jag och Sandra bestämde oss ju för att starta denna blogg igen efter ett långt uppehåll. Men nu har vi fått insperation från andra bloggar och vet lite mer om vad vi kan skriva.

Men iaf, vem är jag?
Jo, sanna heter jag óch bor på en gård utanför Främmestad. Hemma nu har ví 6 hästar. Jag har 2 storhästar, 2 c-ponnys en d och en 1åring. Jag tävlar bara storhästarna.
Vad ska jag skriva mer? Jag suger verkligen på att presentera mig.. Men undrar ni något är det ju bara att fråga ;)

Jag tävlar upp till 120, men är på väg uppåt. Soleil (sol) har jag hoppat typ 5 120 baner med. Men vi har tränat upp till 130-140. Men jag har inget bråttom att komma upp i klasserna, för jag har hela livet på mig att klättra mig upp i höjderna. Men i somras blev hon tyvärr skada så vi har mycket att ta igen.. Ni får skriva om nu undar något mer.

Cararra (carro) har jag bara haft i 1-2 månader, och vi har startat 2 tävlingar tillsammans. Första tävlingen var i Åmål, när hoppade jag 110-115. Och vi fick 8 fel i båda (om jag inte minns fel)
Och andra tävlingen var ett meeting (alltså en tävling som håller på en hel helg), där startade vi 110, 120, 110 (tror jag).

Jag tränar för Anna Emanuelsson och tycker hon är en grymt bra tränare. Hon hjälper verkligen till med det som behöver, finns där som ett moraliskt stöd.

Undrar ni något får ni fråga, vet inte riktigt vad jag ska skriva ;)




Olika hästar

Skulle det vara intressant om jag och Sanna skulle skriva om de olika hästar vi haft/ägt och om de hästar vi har nu? :)
Det kommer bli inlägg med text, tips, träning,bilder och vem vet, kanske någon film? :)
Det är upp till er, ett förslag liksom!

Imorgon kommer det iaf lite bilder, ska ta bild på dom nya sakerna jag köpt när dom är på Sessan och så också, vi får väl se hur det blir men ska fixa något åt er i alla fall :)

Sanna är lite lat med att blogga men hon har lovat att komma igång hon med så hon skriver eventuellt något ikväll och sedan även imorgon! :)


Sessan får stå för bilden ;)

sommaren!

Gudars vad jag saknar sommaren, rida på gärdet i shorts och linne! Rida ner till skön och bada ♥

Visst, snö har också sin charm, men kunde det inte varit varmt i luften och sol? Tänk sicka härliga bilder det hade blivit isf :D Jag äääälskar verkligen sommaren och varför varför varför?!
jag vill absolut inte ha snö tills april som förra året, det är INTE okej!










Vad längtar ni efter?

stallet,stallet,mc'donalds,säng

HAHA, mjo, pappa hämtade mig runt 14 och vi åkte vidare till nästa stall för att göra iordning och fixa med boxen inför imorgon. Lämnade av lite saker och sedan drog vi till överby, långa köer men fram kom vi till slut.
Körde drive in och sedan stack vi hemåt. Nu har vi ätit, pappa är hos farfar och jag sitter i sängen tillsammans med min söta ''lilla'' hund :)

Det blev ingen fotografiering med mig och sanna eftersom vi var för lata och låg i sängen istället.
Vi sprang ut imorses och släppte ut hästarna, Sanna som är som hon är gick ut i shorts i -12. haha!

fick heller inte hem Sessan idag som planerat utan vi hämtar henne imorgon klockan 11 så är vi väl i vårt stall runt 12-13 och då ska jag rida! Kanske till och med fotar eller något, vem vet :)

Hittade dessutom lite bilder från i somras på mammas dator, och urgamla bilder på mig typ 2008-2009 :S
Håller på att flytta över till min dator så kanske kommer lite bilder om en liten stund!
Ikväll ska jag se på någon bra film, något förslag?



Herkules får stå för bilden, ni kanske undrar vem lillfis är? Det kommer ett inlägg om honom
inom kort framtid!

Alla svar räknas!

Här är en liten tabell där du klickar i det svaret du tycker låter bäst, detta är som sagt endast förslag och om du tycker något annat så klicka gärna i ''övrigt'' och skriv en kommentar vad det är du vill ha/ som du saknar.
Detta hjälper oss otroligt och det tar inte många sekunder att klicka på ditt alternativ.
Tack!
Vad vill ni att vi ska skriva om i bloggen?








Som sagt, ett klick och vi är tacksamma för din insats!

virus, helt sjukt!

Jag lyckas ALLTID samla på mig virus, helt otroligt verkligen..
Trots att jag haft två virusskydd nu det sista så ville inte det hjälpa till hela vägen.
Jag hade Avg sedan innan och tänkte prova Norton men jag avinstallerade aldrig Avg så jag hade båda.
Norton kan man prova i 30 dagar och inatt vid midnatt gick det ut och då skulle vi typ lägga oss om en stund och så.
Men imorses när jag startade datorn så var bakgrunden helt blå och det stod WARNING med röda stora bokstäver -  tror ni det är något speciellt farligt? :S
Jag kunde inte röra en fil eller något, inte starta internet och ååh, jag fick stänga ner skiten och öppna kontrollen, fick grejja lite och nu öppnade jag datorn i felsäkert läge med nätverk.
Ska se om jag får plats med mina filer på två minneskort så jag kan rensa datorn nu direkt och installera Avg igen sedan..
Wish the klantis good luck....

nyinköpta saker

Förra veckan så beställde jag detta tränset, supernöjd verkligen.
Lädret är riktigt fint och jag gillar det här med strass-stenarna på pullarnosgrimman!
Rekommenderas faktiskt, trodde inte jag skulle bli så nöjd då jag tycker vissa pullarnosgrimmor har väldigt dålig passform men detta satt även bra på Sessan!
Har ingen bild på det när det sitter på Sessan och inte heller som jag tagit här hemma men tog en bild från hööks hemsida där jag köpte det. tränset på bilden är brun men jag har köpt svart bara så ni vet :)
Tränset beställde jag hem via posten och det tog två dagar för det att komma hem trots att det var endast några dagar före jul - underbart!
Igår så var vi även på torp i uddevalla och där har dom hööks så jag var tvungen att smita in där och köpa ett schabrak med matchande huva, det blev i rött! :)
schabraket är i bra kvalité och suger även upp svett vilket gör att det underlättar ytterligare lite för hästen :)


godmorgon alla rara!

Nu har vi precis varit ute i stallet och tagit ut hästarna i hagarna samt gett dom frukost! 
Ser ut att bli sol så jag och Sanna drar nog ut om en stund och har photoshoot med hästarna!
Isf kan ni vänta er bildbomb :)
Då kan jag låta Sessan ha det nya tränset så ni får se det samtidigt också!
Det blir väl så att vi tar en häst i taget så turas vi om att ha min kamera med stora objektivet helt enkelt,
Jag älskar fota när det är snö ute med solen uppe, blir superhärliga bilder då!
Jag gillar faktiskt främst att stå bakom kameran, då kan jag fota i olika vinklar och så som jag tycker blir bra, det svåraste med att låta någon annan fota en själv är att man gärna vill ha bilder på sitt egna sätt och så :)
Vad tycker ni om det? ;)

Här är bilder jag fotat med lite extra hjälp av solen!


presentation

Hej!
Nu tänkte jag skriva ett inlägg om mig själv och hästarna som finns runt omkring mig.
Jag heter Sandra Svanholt och bor i trollhättan centrum tillsammans med min mamma,pappa och min bror. Eller ja, min brors flickvän bor halft som halft hos oss också :)
Hemma bor även våran hund som är en schäfer på 4 år och jag har även en syster som bor i skåne tillsammans med sin son Melvin på 2 år :)
I stallet finns även min häst, ett holländskt sto som heter Mariska. Det är ingen som kallar henne Mariska utan alla säger Sessan och det är så det är :) Det är i princip endast vid tävlingar som Mariska uppkommer.
Men i alla fall, Sessan är en häst jag utbildat själv, hon är på god väg och vi jobbar på galopper.
Hon kan numera grunden, form i skritt och trav samt jobbar på det i galoppen. Hon kan även fatta galopp från skritt i höger varv och hon gör det fint. vänster galopp är hennes svaga sida men även min vilket har gjort det svårt för oss båda, hon fattar höger oavsätt om det är vänster varv men byter över bom/hinder. Detta är självklart en sak vi tränar väldigt mycket på och förbättras ut efter tiden.
Hon är en häst med mycket energi och blir lätt rastlös men samtidigt så är hon oftast väldigt samarbetsvillig.
Sessan är väldigt känslig och ibland kan människor ha det svårt att hantera henne då hon lätt blir rädd och då stressar hon upp sig själv och eftersom dom är flyktdjur kan hon börja resa sig och då blir hon även enormt starkt. När man har lärt känna henne så har man en vän för livet, verkligen.
Vi har startat två clear rounder under hennes utbildning och under första tävlingen placerade hon sig även 3a i
da capo.
Till våren kommer vi starta flera klubbtävlingar och eventuellt några lokala Ld-Lc.
Jag hoppas ni kommer följa min och Sessans utveckling tillsammans här på bloggen!
Hästar för övrigt var väl i mars då jag fick en ''foderhäst'' som hette Chrissie, Henne hade jag tills sista november och gud va härlig häst alltså!
En helt underbar häst med massor av liv i och riktigt kärleksfull när man lärde känna henne.
Vill ni veta något annat så är ni välkommna att slänga in en kommentar eller möjligtvis maila till
[email protected]! märk mailet med ''Sandra'' eller ''Sanna'' så är det lättast för oss att hålla koll.
här får ni några bilder på mig och min häst!
Avslutade med en liten kort filmsnutt på mig och Sessan när vi tar småskutt i paddocken! :)

Bloggen startas upp!

Hej alla underbara läsare!
Nu har jag och Sanna tänkt oss att starta upp bloggen igen och ta nya tag och krafter.
Jag tänkte börja med att presentera mig själv för dom som inte vet vem jag är, Sandra Svanholt heter jag och jag är då en hoppryttare. Jag kommer skriva ett inlägg med presentation om mig och mina hästar snarast så det kommer.
Bloggen kommer handla om våran vardag tillsammans med hästarna och tävlingar.
Ni kommer även finna våra privata bloggar på
http://AbsolutSvanholt.blogg.se och Http://Baramiin.webblogg.se :)
Ni lär så småningom lära känna oss här i bloggen och jag hoppas att ni finner något intressant.
Glöm inte kommentera, tar ca 1 minut och det uppskattas!

RSS 2.0